Ralph van Raat

Breed scala aan muziekstijlen

Zondag 12 maart 2017 is het Slow Music Festival in de Der Aa-kerk.
Het festival past in deze tijd van tai chi, mindfulness en onthaasten en je in alle rust laten inspireren door een breed scala aan muziekstijlen:
van klassiek tot etnisch, van ambient en minimal pop tot meditatieve Zen, met als gezamenlijke noemer ‘Slow Music’ en een niet luide, akoestische klank.
Muziek die ruimte tussen de noten laat, ruimte als onderdeel van wat klinkt.

Beluister de Bansuri bamboe fluit van Praful:  https://youtu.be/_8MxDb1n7oQ

Programma
10.30 – 11.10 uur
Erik Huele – piano
(Erik Satie, Pärt (Spiegel im Spiegel), Gurdjieff – de Hartmann,
eigen composities & improvisaties)
11.30 – 12.10 uur
Duo Ashvins eigen composities, Ierse liederen & mantra’s
Buvana – zang & harp
Sandip Battacharya – zang & tabla
12.30 – 13.10 uur   
Praful – bansuri fluit en sopraansax
Erik Huele – piano (Erik Satie, eigen composities & improvisaties)
13.30 – 14.10 uur   
Duo Ashvins met Erik Huele – piano (eigen composities, Ierse liederen & mantra’s)
14.30 – 15.10 uur
Ralph van Raat
(Piano Phase van Steve Reich, How Now van Philip Glass, ‘Haze’ van Heather Pinkham en een selectie van Hans Otte: das Buch der Klänge)
15.30 – 16.10 uur   
Praful – bansuri fluit en sopraansax
Sandip Battacharya – zang & tabla
Erik Huele – piano
(Erik Satie, eigen composities & improvisaties)
16.30 – 17.20 uur
Ralph van Raat:  Radiohead-programma: Radiohead, Debussy en Adams

Tussen de onderdelen is steeds een pauze van twintig minuten.
Er is natuurlijk de mogelijkheid om koffie, thee en biologische lunch te kopen.

Entree: € 22,-  of € 14,- + envelop bij de kassa met wat je kunt bijdragen
Reserveringen :  https://www.blgroningen.nl/agenda/slow-music-festival

Uitvoerenden
Al vanaf zijn veertiende is Ralph van Raat gefascineerd door klassieke muziek uit de twintigste eeuw. Zijn repertoire strekt zich uit van Bach tot Boulez. Zijn doel is om zijn publiek te overtuigen van de immense schoonheid en diversiteit van eigentijdse muziek. Van Raat geeft regelmatig recitals op de grote podia en treedt op met gerenommeerde orkesten en dirigenten door heel Europa.

Ashvins is een zeer gewaardeerd en uniek Nederlands mantra-duo, bestaande uit Buvana en Sandip Battacharya. Al 6 jaar raakt hun devotionele muziek vele harten in binnen en buitenland. Hun liederen zijn geïnspireerd door Indiase Raga, Ierse folkmuziek, gnostische en mystieke geschriften uit de hele wereld. Ashvins brengt een kleurrijk boeket van eigen gecomponeerde mantra’s, bhajans, kirtans, engelen- en sacrale liederen, afkomstig uit de soefi-cultuur en het sjamanisme; muziek die helend en verheffend werkt op de ziel. Het Ashvins-album ‘Swar Angeli’ is te horen op: www.ashvins.org.

Buvana werd geboren in een muzikale familie en is toegewijd aan het spirituele pad; India is haar tweede thuisland. Vanuit diepe innerlijke inspiratie componeert zij haar eigen liederen. Haar specialiteit is healing, devotionele en sacrale muziek. Met haar bedrijf ‘Tempelbron’ begeleid ze mensen in bewustwording en transformatieprocessen. ‘Songs of Light’ met Indiase liederen was haar debuut-cd. In 2016 kwam haar 2e soloalbum uit: ‘Temple of the Sea’. www.tempelbron.org.

Sandip Bhattacharya is componist en begaafd zanger en al langere tijd woonachtig in Nederland; hij werd geboren in Benares, India, waar hij tablameester werd in Indiase klassieke muziek. Hij reist de wereld rond met topartiesten (o.a. Hariprasad Chaurasia) en geeft met wereldmuziekgroepen concerten op grote festivals. Daarnaast masterclasses op universiteiten. Het Ashvins-album ‘Swar Angeli’ is te horen op: www.ashvins.org.

Praful is jazz-musicus, componist, zanger en producer en bespeelt een groot aantal blaas-instrumenten. Hij reisde in 1992, na zijn studie jazz-saxofoon en fluiten aan het Amsterdams Conservatorium naar India, waar hij bamboe-fluit leerde bij Hariprasad Chaurasia. Hij maakte uiteenlopende albums met rust- gevende klanken, wereldmuziek en elektroni-sche dance, spirituele muziek, en muziek uit het Midden-Oosten, geïnspireerd op het soefisme.
Praful werkt veel samen en maakt cd’s met gelijkgestemde musici, zoals bijv. in 2014 een Satie cd met harpiste Helvia Briggen: Where classical meets world music and improvi-sation.
Met Erik Huele vormt hij een kwartet dat Satie en eigen composities vertolkt (zat 11 maart in Waarkunst te Scheemda). Tijdens het Slow Music Festival zal hij o.a. de bansuri bespelen, een traditionele Indiase bamboefluit. Beluister de Bansuri:  https://youtu.be/_8MxDb1n7oQ

Erik Huele is pianist, zanger, componist, docent Soulsinging & Qigong en organisator van het Slow Music Festival. Hij studeerde piano-improvisatie en compositie aan de Conservatoria van Utrecht en Amsterdam en maakte diverse cd’s:
o.a. een Satie-album voor cello en piano (de Pers: Slow music in optima forma, http://erikplayssatie.com/muziekfragmenten-van-de-nieuwe-cd-gymnopedies-gnossiennes/),
Talking Trees – solo-piano (de Pers: een aanrader voor liefhebbers van elegant en mystiek pianospel ) en Traces Mundial met de Flamenco Latin groep Tinto Sol.( luister www.soulsinging.net) Hij geniet van samen zingen in de Meezingconcerten die hij organiseert. In zijn spel en wekelijkse samenzanggroepen is improvisatie essentieel: omgaan met het onvoorziene, het magische, luisteren naar wat de muziek in je wil.

Bekijk hier de folder van het slow Music festival:
A-5 folder slow music festival

Extra info Ralph:
Al vanaf zijn 14 e wordt Ralph van Raat gefasci- neerd door klassieke muziek uit de 20e eeuw. Hoewel zijn repertoire zich uitstrekt van Bach tot Boulez, ligt zijn voornaamste liefde bij com- ponisten die dateren vanaf Debussy, Bartók en Ives, tot aan de hedendaagse grootmeesters. Zijn doel is om zijn publiek te overtuigen van de immense schoonheid en diversiteit van eigentijdse muziek.

Ralph studeerde cum laude op de piano af bij Ton Hartsuiker en Willem Brons aan het Amsterdams Conservatorium en musicologie aan de universiteit, eveneens in Amsterdam. Hij ontving al in 1999 zijn eerste prijs bij het Gaudeamus Festival in Utrecht voor jonge muziekpioniers en won daarna een hele reeks internationale prijzen voor eigentijdse muziek. Van Raat geeft regelmatig recitals op de grote podia en treedt op met gerenommeerde orkesten en dirigenten door heel Europa.

Hij heeft inmiddels een eigen concertserie in het Concertgebouw in Amsterdam. David Lang en Tan Dun hebben pianocomposities aan hem opgedragen. Van Raat werd in 2003 officieel opgenomen in de kring van ‘Steinway Artiesten’, waaraan slechts befaamde pianis- ten verbonden zijn als Alfred Brendel, Lang Lang en Keith Jarrett. Ralph van Raat heeft een exclusief contract met het Naxos Label sinds 2006. Zijn meest recente opnamen be- treffen pianoduo-werken van Claude Debussy en Olivier Messian.

SPONSORS
BOEKHANDEL KUNST & VLIEGWERK
REINT EZENGA PIANO’S & VLEUGELS, APPINGEDAM
RESTAURANT DE JUFFEREN LUNSINGH, WESTERVELDE NATUURVOEDINGSWINKEL DE WIERSHOECK
ZORGBOERDERIJ DE WEIDE BLIK, ADUARD
BUITENWERK TUININRICHTING, GRONINGEN
KLUSBEDRIJF MET NATUURLIJKE MATERIALEN,
DE GROENE AA , SCHIPBORG
KRUIDEN STUDIECENTRUM DE GROENE ZON
Stembevrijding met www.SOULSINGING.NET

met dank aan de Kunstraad Groningen
en Beringer Hazewinkel Fonds
en de sponsors

Organisatie: Stichting Timbre, tel 050-312 46 50

 

door journalist Job van Schaik

Het Erik Satie Festival heet nu Slow Music Festival. ,,Ik wil het breder trekken”, zegt organisator Erik Huele. Zondag vindt het plaats in de Groningse Der Aa-kerk.

Huele: ,,Het Erik Satie Festival was vooral op klassieke muziek gericht van Erik Satie en navolgers. Slow Music varieert van langzame klassieke muziek uit meerdere periodes tot minimal pop, meditatieve zen, etnische muziek en klassieke muziek uit Japan en India.”

De langzame muziek overheerst nadrukkelijk in de programmering. ,,Bij langzame tempi ontstaat meer ruimte om de weerklank van de muziek in jezelf te ervaren”, zegt Huele. ,,Uptempo muziek is ook heel lekker natuurlijk. Dat kan je een enorme boost geven en veel energie; je kunt erop dansen en in extase raken. Maar in het festival zoeken we ruimte voor verinnerlijking.”

Onthaasting

Het festival sluit aan bij trends als mindfulness en onthaasting. Huele: ,,Je krijgt tegenwoordig als mens nogal wat prikkels, kijk alleen maar naar de sociale media. Dan is het mooi om stil te staan bij wat klinkt, zeker in de Der Aa-kerk met zijn fantastische atmosfeer, waarin rustige muziek heel goed tot zijn recht komt.”

Alle musici spelen zondag meerdere keren. ,,Het is een doorlopend programma”, zegt Huele, die zelf ook optreedt. ,,Ik speel ’s ochtends Satie-stukken aangevuld met eigen improvisaties.” ’s Middags klinkt nog meer Satie. ,,Jazzmusicus Praful speelt dan onder meer Gnossiennes van Satie op de bansuri, een Indiase bamboe fluit. Dat past heel goed bij de Oosterse roots van die muziek.”

Publiekstrekkers

Vorig jaar was pianist Reinbert de Leeuw de publiekstrekker van het festival, nu komt pianist Ralph van Raat. Huele: ,,Hij speelt onder meer muziek van Radiohead, in combinatie met John Adams en Debussy.” Eerder op de middag speelt Van Raat ‘slow music’ van Steve Reich, Philip Glass, Heather Pinkham en een selectie uit Das Buch der Klänge van Hans Otte.

Een heel andere kant van ‘slow music’ toont het Duo Ashvins, dat bestaat uit Buvana Gerlach (harp en zang) en Sandip Battacharya (tabla en zang). Huele: ,,Buvana heeft een stem als een nachtegaal. Ze spelen eigen composities waarin Ierse en Indiase klanken doorklinken en ook muziek uit de soefi-traditie. Ze zitten meer in de spirituele hoek, maar dat blijkt vooral uit de teksten. De muziek is prachtig; transparant met heldere stemmen.”

Nieuwe opzet

De nieuwe opzet van het festival sluit naadloos aan bij de activeiten die Huele zelf ontplooit. ,,Ik beweeg me een beetje tussen al die muzikale werelden in”, zegt hij. De Groninger is niet alleen pianist/componist maar geeft ook cursussen zangimprovisatie en qigong. ,,Dat is een soort tai chi, maar dan wat simpeler”, vertelt Huele. ,,Die bezigheden werken ook door in mijn spel als pianist, met rondere bewegingen vanuit het hele lijf.”

Slow Music Festival begint zondag 12 maart om 10.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Entree 22 (of 14 euro met vrijwillige bijdrage). Meer informatie op erikplayssatie.com/slow.

 

Job van Schaik

Cultuurjournalist Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant en schrijver van het boek ‘Hardloper Huizenga’.